luni, 13 mai 2019

In opinia mea Statuia lui Mihai Viteazul din Oradea ar trebuii mutata din Piata Unirii.

In primul rand Statuia a fost  amplasată în 1994 în Piața Unirii din Oradea. A fost realizată de sculptorii Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu și turnată din 8,5 tone de bronz.
Banii pentru statuie au fost strânși de Asociația Culturală “Mihai Viteazul” din Oradea, din contribuțiile militarilor și personalului civil din 13 unități militare aparținând Diviziei 11 mecanizata “Carei”, din cadrul Garnizoanei Oradea.
In al doilea rand ceasta statuie nu prea are multe lucruri in comun cu Oradea. Mai bine ar fi inlocuita cu Statuia lui Ferdinand deoarece nu respecta valoarea artistica a sculpturii:

  •  Mihai Viteazul statue - Oradea.JPG
  • calul are toate patru picioarele sprijinite pe sol. Regulile heraldicii spun că dacă personajul reprezentat a murit ucis mișelește, calul acestuia trebuie reprodus cu un picior în aer și doar dacă cel căruia îi este închinat monumentul a murit de moarte bună, animalul stă cu toate picioarele pe pământ.
  • din analiza proporțiilor, musculaturii și cozii tăiate drept, calul lui Mihai Viteazul din Piața Unirii este un pur-sânge englez, rasă care pe vremea lui Mihai, adică pe la 1600, încă nu exista.
  • proporțiile între dimensiunile calului și cele ale călărețului, respectiv ale domnitorului, sunt aberante, animalul fiind mult prea mare în raport cu omul.
  • raportul dimensiunilor între corpul și picioarele aceluiași cal, reprezentat în monumentul ecvestru din Piața Unirii este, de asemenea, incorect.
  • picioarele din spate ale calului reprezentat pe monument aduc mai degrabă cu niște picioare de vacă.
  • statuia trebuia amplasată cu fața spre graniță, simbolizând apărarea țării de dușmani și nu cu spatele la granița cu Ungaria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu